viernes, 18 de marzo de 2011

26 MARÇ // 21:00H // TEATRE EL MAGATZEM // TARRAGONA // TERRITORI VERMELL MARÇ // 5€

TERRITORI VERMELL MARÇ 2011


ANTONIO LUQUE (TGN-AUS) // ACCIÓ “TERAPY”


Antonio Luque, Córdoba 1962, se traslada a Tarragona, ciudad donde reside y trabaja, teniendo 4 años. En el año 2002, tras una depresión post-stres, cambia su producción artística, llevándola por cauces totalmente personales. Es entonces cuando comienza el ciclo de acciones que él denomina “El creador de reliquias”, formado por “Die haut des Odysseus”, “Wiedergeboren”, “El sueño de la razón” y por último la que presenta en este ciclo, “Therapy”, dejando la serie abierta a futuras performances.
Como nexo de unión entre las cuatro esta la enfermedad y su desenlace, así como los residuos performaticos que quedan de las mismas, y por él llamados “reliquias de la acción”.
En 2004 es invitado a colaborar como accionista en “Das Orgien Mysterien Theater” 120 Aktion de Hermann Nitsch, artista con el que comparte la utilización de fluidos corporales, pero la poética de las performances de ambos es totalmente diferente.
Las acciones de Antonio Luque son de carácter íntimo, donde juega tanto con la proyección de videos, como los sonidos mínimos o repetitivos.



Therapy”, como he comentado anteriormente, es la cuarta acción del ciclo “El creador de reliquias”, con ella el artista desea transmitir el proceso de la enfermedad que en 2010 impidió que realizara las actividades normales previstas por él.
Nos muestra desde el descubrimiento de dicha enfermedad, su proceso de curación y el desenlace hasta el momento de la acción. Para ello se rodea de los elementos habituales en las performances anteriores, incorporando algunos objetos que pertenecen a la obra pictórica que está realizando desde febrero de 2010, fecha en que es descubierta la enfermedad, hasta la actualidad.
Therapy”, es una introspección y una aceptación de un mundo familiar por Luque, y de su propio cuerpo. El artista se mueve en la acción, de forma fría, sin ninguna emotividad, como si en vez de ser protagonista de la misma fuera un espectador con derecho a participar, este acto aparentemente distante al desarrollo de la performance, es el que el artista ha tomado casi siempre con dicha enfermedad, con la seguridad de su curación.
A pesar del relajamiento en el que parece transcurrir la acción, todo su desarrollo es tenso, una proyección médica y el sonido de un metrónomo con un ritmo cardiaco de 100 pulsaciones por minuto, nos hace sentir incómodos, a pesar de la aparente tranquilidad de Antonio Luque.
La acción nos hace participes de sus miedos, pero no intenta provocárnoslos, al contrario, todas las performances que forman “El creador” tienen un final optimista pese a sus desarrollos, algunas veces asfixiantes (Die haut des Odysseus), o creativamente intensos y breves (“Wiedergeboren”). Podría decir que “Therapy” se encuentra a caballo entre las dos. Sin embargo, forma una unidad intencionadamente separada. Diferentes momentos de su vida y vivencias, pero unidas por “los años extraños” que según el artista le ha tocado vivir.

ZONA ZALATA (TGN) // ACCIÓ 1+1 NO SON 2




Zona Zàlata és una zona de reflexión que abraza diferentes áreas creativas e interrelacionadas
Zona Zàlata utiliza el lenguaje teatral como núcleo fundamental de sus creaciones
Zona Zàlata es una actitud y como tal una forma de ataque a través del arte y la creación



1+1 no son 2, es una de las accions inclosas dins del projecte Bosc Sagrat amb el que la companyia tarragonina celebra el seu 25e aniversary. aquesta performance va ser estrenada en el centre d´art Cal Masso a reus, com a primer acte del projecte de accions mínimas en torn al Bosc Sagrat.



amb aquest espectacle, la companyia tarragonina vol mostrar la seva passió per la vida de les persones, de la comunitat. unes persones amb noms i cognoms, amb sentiments i contradiccions, amb il·lusions i decisió. un treball amb el cos com a protagonista, amb la paraula com a nexe d’unió. esdevé un recorregut per una experiència creativa que no perd de vista la reflexió d’allò que ens succeeix dia a dia, analitzan las relacions contemporaneas dins de las relacions personals i posant de manifest la incomunicació, que a vegades ens rodeja.



    + ACCIONS INDIVIDUALS SELECCIONADES DELS ALUMNES DEL LABORATORI D´ART D´ACCIÓ DEL AULA DE TEATRE DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI.
ACCIONISTES SELECCIONADES:
  • ANNA SANJUAN VILAPLANA  // ACCIó LAGRIMAS


  • ÁLVARO SAÚN ESPAÑOL    // ACCIó LOS PLATOS ROTOS

23 MARÇ // NIEVES CORREA // SEMINARI ART ACCIÓ

23 de març de 2011 Nieves Correa

¿DE QUE PARLEM QUAN PARLEM D’ART D’ACCIÓ?

Lloc: Sala de Graus del Campus Cataluya de la URV a les 20h


 GRATUIT



Vaig començar formalment a finals dels anys 80. En els anys 80, el món de l’art era una món prou cruel i prou aparatós, amb molt poques oportunitats i requeria d’una enorme esforç per part dels artistes, en el sentit que necessitava de grans produccions: les grans pintures, tipus Barceló, o Keifer, tallers, molts diners, i de sobte, després de batallar en aquest món, vaig trobar la via de la performance com un art barat, senzill, utilitari, que no necessitava de grans malbarataments, que va amb tu, i que ho pot fer en qualsevol lloc.

jueves, 17 de marzo de 2011

EL BOSC SAGRAT // TEATRE PERFORMANCE // ZONA ZALATA // ESTRENA

TEATRE METROPOL
DIVENDRES 18.03.11  i DISSABTE 19.03.11/ 21.30 h
EL BOSC SAGRAT
De: Joan Pascual i Enric Garriga
Direcció: Joan Pascual
Amb Marta Grau, Àlex Maríquez, Toni Martí, Josep M. Antiller, Oriol Montesó,  Sergi Roig, Enric Garriga i Joan Pascual


Zona Zàlata celebra els seus 25 anys
amb una farsa contemporània que es riu amargament de la civilització com a concepte de progrés.



El Bosc Sagrat és una astracanada lligada al cos com a matèria generadora de sensacions.
 Amb aquest espectacle Zona Zàlata vol celebrar els seus 25 anys d’existència
 i què millor per fer-ho que pujar a escena i mostrar la seva passió per la vida de les persones, de la comunitat.
Unes persones amb noms i cognoms, amb sentiments i contradiccions, amb il·lusions i decisió. Un treball amb el cos com a protagonista,
amb la paraula com a nexe d’unió i el somriure com antídot a una gran mentida que no acabem d’entendre...

Preu: 12 €

DESCOMPTES:
  
                      Descomptes especials per a grups    cid:199432012@17042009-2f5a  del  10  % al   25%

     Carnet Jove i carnet d’estudiants     cid:199432012@17042009-2f61    15%

DESCOMPTE cARNET JOVE ...   30% menors de 29 anys. (Entades limitades)


Més informació: cultura.tarragona.cat i a les taquilles del Teatre Metropol
Venda d’entrades:  Taquilles del Teatre Metropol i les 24 h als terminals de Servicaixa , al 902 33 22 11 i a www.servicaixa.com

miércoles, 9 de marzo de 2011

Seminari Universitari: L´Art D´Acció i La Performance en el Segle XXI

AULA DE TEATRE DE LA URV
Centre d’Art d’Acció del Tarragonès (L’Ovella Vermella)



Seminari:

L’ART D’ACCIÓ I LA PERFORMANCE EN EL SEGLE XXI

Durant el curs 2010-11 l’Aula de Teatre de la URV en col·laboració amb el CAAT l’Ovella Vermella,han posat en marxa el laboratori permanent d’art d’acció i performance per tal de crear un marc d’estudi, recerca i difusió d’un àmbit creatiu de vegades de difícil ubicació, però de clara intencionalitat, possibilitar una reflexió des de la creació en un sentit ampli i en estreta connexió amb d’altres llenguatges i amb una marcada dedicació al cos, com a eix central i com a generador de missatges lligats a un context, a un espai i a un temps...

Conjuntament amb aquest Laboratori permanent iniciem uns Seminaris dedicats de forma específica a l’art d’acció i la performance que anualment ens possibilitarà apropar-nos a les figures més representatives d’aquest art i que s’articularà com un espai de reflexió.

Un intercanvi que generarà eines de difusió a través de la publicació de les seves conferències i propostes teòriques i pràctiques. I per començar que millor que fer una mirada al passat, per entendre el present, de les mans de personalitats en actiu de l’art d’acció i la performance, amb una primera edició amb el títol “L’art d’acció i la performance en el Segle XXI”, de la ma de Bartolome Ferrando, Nieves Correa i Valentí Torrents, creadors i estudiosos de dilatada trajectòria i generadors de projectes imprescindibles per a la història de l’art d’acció i la performance en el nostre país i en el mon. I una visió teòrica d’un estudiós de la Història de l’Art Jose Carlos Suarez, per tal de tenir des de fora una visió d’aquest fenomen inserit cada cop més en totes les manifestacions públiques de la nostra societat.

Esperem doncs que puguem gaudir d’un marc de difusió i que puguem apropar-nos de forma directa als processos de creació i la seva intencionalitat de l’art d’acció i la performance.

Joan Pascual, Pedro Alba.


Parlar de performance és, en primer lloc, parlar d’art intermèdia. Una pràctica escènica situada a mig camí entre dos o més formes específiques d’art i a la vegada allunyada de cada una d’elles. De aquesta manera, una acció situada entre la pràctica teatral i poètica tractarà de la fusió entre totes dues, però serà vista amb mals ulls des del territori del teatre o de la poesia, com quelcom a qui no pertany, que no és propi de la seva particular àrea específica. Per això la performance tindrà en compta la unió entre diferents signes, per crear, en aquesta aleació un punt de partida que escapa a la companyia d’allò específic. I en aquesta fusió no la podem anomenar collage en cap cas, si no més be imbricació, teixit o amalgama.

Bartomeu Ferrando.



23 de març de 2011 Nieves Correa


¿DE QUE PARLEM QUAN PARLEM D’ART D’ACCIÓ?

Lloc: Sala de Graus del Campus Cataluya de la URV a les 20h

Vaig començar formalment a finals dels anys 80. En els anys 80, el món de l’art era una món prou cruel i prou aparatós, amb molt poques oportunitats i requeria d’una enorme esforç per part dels artistes, en el sentit que necessitava de grans produccions: les grans pintures, tipus Barceló, o Keifer, tallers, molts diners, i de sobte, després de batallar en aquest món, vaig trobar la via de la performance com un art barat, senzill, utilitari, que no necessitava de grans malbarataments, que va amb tu, i que ho pot fer en qualsevol lloc.



8 d’abril de 2011 Bartolome Ferrando


“LA POESIA FONÈTICA I SONORA”

Lloc: Cooperativa Obrera Tarraconense a les 19h

Bartolomé Ferrando (Valencia, 1951)
Performer i poeta visual. Va estudiar música i filologia hispànica. És professor titular de performance i art intermèdia a la Facultat de belles Arts de València. Fundador de la revista “Texto Poético”. Como performer participa en festivals i encontres celebrats a Europa, Canada, Mèxic, Japó, Corea i Xile. Exposa la seva poesia visual i concreta en diferents ciutats d’Espanya, Itàlia i França. Forma part dels grups “Flatos Vocis Trio, Taller de Música Mundana Y Rojo” dedicats al desenvolupament de pràctiques creatives situades a mig camí entre la música, la poesia, i l’art d’acció. Publica l’assaig “Hacia una poesia del hacer “ i el llibre teòric “La mirada móvi”l, diverses gravacions en MC, LP, i CD, i varis vídeos de perfromance.



4 de maig de 2011 Valenti Torrents


“L’ART D’ACCIÓ COM A PARADIGMA DE LA CREACIÓ MULTIDISCIPLINAR”

Lloc: Sala de Graus del Campus Cataluya de la URV a les 20h

Osca , 1951 Des de l’any 1990 ha realitzat accions en vintivuit països d’Europa, Amèrica, i Asia. Presentant-se en festivals internacionals i mostres individuals. Interessat en els usos i recompenses dels midis de mases. La percepció com a font i límit del desig. Les polítiques de la percepció i la seva liberació.

Utilitzant estratègies canviants per codificar les acomodacions de l’art i la cultura, les seves connivències amb l’horror.

Un codi doble real/ilusori, de l’artista com a ombra, la seva, i la del context; transformant-se ambdues.

Humor i joc liminal, curtcircuitant la lògica del llenguatge i la ment de l’espectador.

Accions sota una tènue llum, accentuant la percepció directa per l’espectador.

Des de 2000 coordina l’àrea de performance dinsdel multi festival “Periferias” Huesca i altres com trobada d’art, natura i tecnologia, en 1993, La Floresta; TERRITORIS NÒMADES” en el 2001, Barcelona.

En 2008 edita el llibre “Pedagogia de la Performance”, amb programes de cursos i tallers de quaranta artstes i professors. L?edició anglesa “Hot we teach performance art”, sortirà en breu


25 de maig José Carlos Suarez.


“LAS ESTRUCTURAS CAMBIAN, LAS ESENCIAS PERMANECEN: DEL AYER AL HOY DE LA PERFORMANCE”

Lloc: Sala de Graus del campus Cataluya de la URV a les 20h

Llicenciat amb grau en Geografia i historia (Secció : Història de l’Art) per la Universitat de Barcelona i Doctor en Història de l’Art per la mateixa universitat. Professor titular a La Universitat Rovira i Virgili des de l’any 1983, on imparteix assignatures d’art del segle XX, fotografia, i història del cinema. Des de 1993 és director de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Facultat de Lletres (URV) i des de l’any 1999 director de l’Aula de Cinema de la mateixa Universitat. La seva tasca com investigador te dos línies bàsiques: per un costat l’art contemporani (segle XX/XXI) en general, incidint en l’art espanyol, dins d’aquest camp s’inclouria la crítica d’art. Per altre, la Història del Cine, centrada fonamentalment en el nostre pais i les seves interrelacions amb l’Histò ria de l’art

ORGANITZA: AULA DE TEATRE DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI I CENTRE D’ART D’ACCIÓ DEL TARRAGONÈS // PATROCINA: UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI // DIRECCIÓ: JOAN PASCUAL I PEDRO ALBA // COORDINACIÓ TÈCNICA: ALEX MANRIQUEZ

lunes, 7 de marzo de 2011

Primers Premis Internacionals d´Art d´Acció AGULLA DAURADA 2010

PREMIS L’OVELLA VERMELLA 2010


El Centre d’Art d’Acció del Tarragonès, l’Ovella Vermella ha instaurat uns Premis en reconeixement de trajectòries, estudis, recerca i difusió de l’art d’acció i la performance, únics en el món en la seva modalitat, que volen ser també una reivindicació d’uns territoris creatius lligats al compromís social i a la mediació com a eina de diàleg entre llenguatges i entre persones. També convertiran la ciutat de Tarragona en un aparador obert a la creació contemporània internacional i un punt d’encontre dels grans noms de l’art d’acció i la performance

Entrega dels premis durant el 8è Festival Creart Sonor el 7 d’abril de 2.011, en el Museu d’Art Modern de Tarragona a les 19,30h


 PREMI NACIONAL“L´OVELLA NACIONAL”

- PREMI ÚNIC COM A RECONEIXAMENT A LA CARRERA ANUAL D’UN/A ARTISTA ESPANYOL PER LES SEVES APORTACIONS A L’ ART D’ACCIÓ I LA PERFORMANCE.
Reunit el jurat a Tarragona el dia 30 de desembre de 2010 decideix atorgar el premi a Llorenç Barber per la seva dilatada carrera de recerca i creació en l’àmbit de la porformance i el so.

PREMI INTERNACIONAL “L´OVELLA INTERNACIONAL”

- PREMI ÚNIC COM A RECONEIXAMENT A LA CARRERA ANUAL D’UN/A ARTISTA INTERNACIONAL PER LES SEVES APORTACIONS A L’ ART D’ACCIÓ I LA PERFORMANCE.
Reunit el jurat a Tarragona el dia 30 de desembre de 2010 decideix atorgar el premi a Bartomeu Ferrando per la seva dilatada carrera de recerca i creació en l’àmbit de la performance i la poesia fonètica i sonora.

PREMI A L’ASSAIG/LLIBRE/PUBLICACIÓ/MEDI DIGITAL/ “L´OVELLA IL·LUSTRADA”

- PREMI ÚNIC COMO A RECONEIXAMENT A L’ASSAIG, LLIBRE, REVISTA,
PUBLICACIÓ DIGITAL PER LA SEVA APORTACIÓ A L’ART D’ACCIÓ I PERFORMANCE.
Reunit el jurat a Tarragona el dia 30 de desembre de 2010 decideix atorgar el premi a AMA-TDS / BOEK 861 per la seva aportació a la difusió, i la seva tasca de documentació i
creació entorn a l’art d’acció i la performance.

PREMI DE DIFUSIÓ Y PROGRAMACIÓ (FESTIVALS) “ ELPUNT VERMELL”   

-PREMI COM A RECONEIXAMENT AL FESTIVAL O CENTRE D’ART D’ACCIÓ 
PER LA SEVA APORTACIÓ A L’ART D’ACCIÓ I LA PERFORMANCE A TRAVÉS DE LA DIFUSIÓ I LA PROGRAMACIÓ.
Reunit el jurat a Tarragona el dia 30 de desembre de 2010 decideix atorgar el premi al Festival ACCIÓN MAD per la excel·lència de la seva trajectòria com a programadors i 
agitadors en l’àmbit de l’art d’acció i la performance.

PREMI POSTUMO “LLANA VERMELLA”                              

- PREMI ÚNIC COM A RECONEIXAMNET A LA CARRERA D’UN/A ARTISTA 
PER LES SEVES APORTACIONS A L’ ART D’ACCIÓ I LA PERFORMANCE.
Reunit el jurat a Tarragona el dia 30 de desembre de 2010 decideix atorgar el premi a Maruja Mayo com exponent històric imprescindible per completar una historia de l’art d’acció i
la performance a Espanya, membre de la generació del 27 i 
lligada al moviments d’agitació cultural de les avantguardes
a nivell internacional.


Premiats 2010
Bartolome Ferrando, L’Ovella Internacional
Llorenç Barber, L’Ovella Nacional
Festival MAD MADRID, El Punt Vermell
AMA/BOEK 861, L’Ovella il.lustrada
Maruja Mayo, Llana vermella



Revista Hamlet Nº 12 / Article d´Enric Garriga // Caleidoscopi Teatral // Ovella Vermella

...L’art d’acció i la performance tenen una llarga tradició contemporània a Catalunya, començant per les festes modernistes del Cau Ferrat sitgetà i les festes druídiques del Grup Modernista de Reus a les acaballes del xix, passant pel teatre de Joan Brossa, l’obra de Jordi Benito, de Carles Santos, de Vagina Dentata Organ, o el teatre de carrer que es catalitza a la Fira de Tàrrega i el...


http://www.revistahamlet.com/index.asp?sc=article&ar=487

domingo, 6 de marzo de 2011

VIDEOS DEL PROGRAMA DEL TERRITORI VERMELL 19 FEBRER

VIDEOPERFORMANCES:


- GRUPO FLO6X8 **SEVILLA**FLASMOB RUMBA RAVE BANQUERO*4´26´´**2010
- GRUPO FLO6X8 **SEVILLA**OPERACION TRAPOS SUCIOS*2´35´´** 2011
- GRUPO PER-FORMATE 2009 **TGN-BCN-MLG**ACCIONES MEDITADAS*8´07"** 2009
- GRUPO PER-FORMATE 2009 **TGN-BCN-MLG**SR. CONSUMO*5´40´´** 2009







CICLE DE CINE I PERFORMANCE AL RECAST DE LA HISTERIA PERFORMATIVA:


-Film: L´INFERNO 1911*Angles*Subtitulat en Castellá*67min.* Arxiu de L´Ovella procedent de "The British Film Institute"